Bij elk medicijn dat u gebruikt is er kans op bijwerkingen. Het verschilt per persoon of en welke bijwerkingen er optreden. Om de veiligheid van medicijnen goed te kunnen bewaken, is het belangrijk dat u ervaringen met bijwerkingen meldt bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Welke bijwerkingen melden?
U kunt bijwerkingen melden van medicijnen, vaccins en andere gezondheidsproducten. Meld die bijwerkingen waarvan u vindt dat zorgverleners en patiënten het ook moeten weten. Dit kunnen meldingen zijn van nieuwe en onbekende bijwerkingen, maar ook informatie over bekende bijwerkingen is welkom. U kunt hierbij denken aan ernst, beloop of het risico van het niet (h)erkennen van de bijwerking in de praktijk. Ook als u niet zeker weet of uw klacht een bijwerking van uw medicijn is, kunt u een melding doen.
Waarom is melden belangrijk?
Bijwerkingen komen deels naar voren tijdens onderzoek voordat een medicijn wordt toegelaten (registratie). Deze bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter van uw medicijn. Maar helaas zijn niet alle bijwerkingen van een medicijn dan al bekend. Door meldingen te verzamelen over (on)bekende bijwerkingen komt er steeds meer kennis beschikbaar.
Wat gebeurt er met mijn melding?
Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt elke melding afzonderlijk. En verwerkt en registreert deze melding anoniem. De analyses van deze meldingen kunnen bijvoorbeeld leiden tot waarschuwingen of aanpassingen in de bijsluitertekst.
Hoe melden?
U kunt uw bijwerkingen eenvoudig melden via www.mijnbijwerking.nl of met de Bijwerkingen App.
Artikel van het Lareb over hooikoorts medicijnen en zwangerschap:
Behandeling van neusklachten door hooikoorts tijdens de zwangerschap
Het pollenseizoen is weer begonnen. Op dit moment zorgen de boompollen voor klachten, daarna komen de graspollen. Een van de hinderlijke klachten is allergische rhinitis. Ook zwangere vrouwen ervaren deze klachten en moeten soms behandeld worden. Welke middelen kunnen dan gebruikt worden? Er zijn meerdere mogelijkheden: tabletten met loratadine of cetirizine, neussprays met budesonide, beclomethason, fluticason of cromoglicinezuur. Voor alle behandelingen geldt: alleen gebruiken als er klachten zijn. Over het gebruik van neussprays met een antihistaminicum (azelastine en levocabastine) weten we nog te weinig. Lees het hele bericht op www.lareb.nl >>
Via de app van Lareb kun je meldingen van bijwerkingen doen:
Voor iOS-versie zie de iTunes-store
Voor de Android-versie zie Playstore >>
bron: Bijwerkingencentrum Lareb