Schimmelsporen kunnen hooikoortsachtige klachten veroorzaken. Hoge luchtvochtigheid speelt een grote rol bij het voorkomen van schimmelsporen in de lucht. Naast paddestoelen, die ascosporen en basidiosporen in de lucht brengen, komen vooral sporen van de geslachten Cladosporium en Alternaria in de lucht. Er kunnen meer dan duizend sporen voorkomen per m3 lucht. Sporen van schimmels zijn kleiner dan pollen (minder dan 10 micrometer) en kunnen daardoor dieper in de luchtwegen doordringen. (bron: www.pollennieuws.nl)

Cladosporium is een geslacht van schimmels die behoort tot de familie van de Mycosphaerellaceae en tast zowel dood organisch materiaal als levend plantenweefsel aan.  De sporen kunnen gemakkelijk door de wind verspreid worden. De sporen worden gevormd in vertakte ketens. 
Schimmelsporen zijn nog kleiner als pollen, dus met het blote oog niet zichtbaar. Alleen in hele hoge concentraties, zoals bij deze bovist-zwam waar iemand bovenop gaat staan, kun je de sporen van zwammen zien.

schimmelsporen

bovist


Voor de historische en recente pollentellingen in Nederland, zie de websites van het Elkerliek in Helmond en het LUMC in Leiden.