Hooikoorts als allergische reactie op blootstelling aan het pollen van bomen, grassen of kruiden is als "aandoening" nog niet zo heel lang bekend. De oudste advertenties voor behandelingen verschijnen zo eerste helft 1800. Hier een paar voorbeelden.

Na 20 jaar eindelijk van je hooikoorts af dankzij een bijzonder masker.


Aderlaten met behulp van bloedzuigers tegen hooikoorts.


Hypnose tegen hooikoortsklachten wordt in ieder geval sinds 1831 aangeboden. 


Douchen wordt over het algemeen wel als hooikoortstip gegeven om te zorgen dat er niet te veel pollen in je haren blijft zitten. Het koud douchen komt zo af en toe weer terug als behandeling voor allerlei aandoeningen, ook voor hooikoorts. Fysiologisch gezien in ieder geval een boeiend fenomeen. Weerstandverhogend, betere doorbloeding? Het zorgt in ieder geval voor een lagere energierekening.


Behandeling met Australische droge lucht.


Over de reclamecampagne voor de Carbolic Smoke Ball is een boeiende  wiki-pagina gemaakt, er werd een flinke beloning beloofd als het niet werkte. Dit werd voor de rechter gebracht, de uitspraak legde de basis voor de ontwikkeling van de reclame code.


Cocaïne tabletten, gewoon verkrijgbaar via de apotheek.


Prachtige advertentie van een verzekeringsmaatschappij waarin de werking van allergietesten wordt uitgelegd.


De Kolaplant kennen we in Nederland onder de naam Kolanoot. Mogelijk één van de geheime ingrediënten van Coca-Cola. Op de wiki-pagina wordt uitgelegd waarom het ook voor astma gebruikt werd: "Een ander gebruik van de kolanoot is de behandeling van mensen met astma. De cafeïne zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open komen te staan wat het ademen vergemakkelijkt."


Een inhaler voor menthol.


Het idee om je neusgaten met behulp van een filter af te sluiten voor pollen ligt voor de hand en bestaat dan ook al een tijdje. Deze advertentie stamt uit 1909.


Deze "ultieme" oplossing voor hooikoorts stond in 1922 in de krant, zie ook het onderzoek: "The Use of Radium in Allergic Rhinitis with Polypi" uit 1938. 


Het vermijden van het contact met pollen is als preventieve maatregel zeer effectief. Voor een vakantie in een omgeving met veel frisse lucht, aan de kust, op een eiland of in de bergen, is dan ook iets te zeggen. Op het gebied van hooikoorts is het kleine eilandje Helgoland (in de Noordzee boven Duitsland) bekend. In de Forbes stond vorig jaar een mooi artikel over een natuurkundige met hooikoorts die op dit eiland bijzondere ontdekkingen deed.


Het was vrij gebruikelijk om in advertenties de handelsvoorwaarden voor agenten te vermelden.


Het geïrriteerde neusslijmvlies wordt blootgesteld aan zink-ionisatie.


Een flinke lijst met toepassingen. De tip van het aanbrengen van een laagje vaseline in de neusgaten om pollen op te vangen stond er nog niet bij.