Meerdaagse verwachting

 
 
 
 
 

Toelichting cartoon: De eerste Elzen en Hazelaars staan in bloei.

Artikels & video's:


Boek Pollen en Hooikoorts. In Pollen en Hooikoorts worden achtergronden en betekenis van de veroorzakers van hooikoorts, het pollen of stuifmeel, belicht. Verspreiding, voorkomen en invloed van het pollen op de mens zijn op een heldere, toegankelijke manier beschreven (€19,50). Te bestellen via info@pollennieuws.nl.

Hieronder een meteogram met de weersverwachting voor de komende 5 dagen in De Bilt. De zwarte lijn geeft de temperatuur weer, de blauwe lijn de luchtvochtigheid. Onderaan in het blauw de te verwachten neerslag, de windsnelheid en windrichting. De zwarte stippellijn is het dauwpunt en de gele lijn de instraling van de zon.

Bloeikalender

Een bloeikalender geeft aan welke bomen, grassen en kruiden er momenteel in bloei staan en bij droge, zonnige weersomstandigheden klachten kunnen veroorzaken. Zie pollennieuws.nl voor de bloeikalenders met filmpjes van de verschillende bomen, grassen en kruiden.


Symptomen van hooikoorts: De symptomen van hooikoorts of pollenallergie worden uitgelegd. De verschijnselen zijn jeukende ogen, kriebel in de keel, neus en oren, soms ook niessalvo’s en een loopneus. Als uiterst hinderlijk ervaren patiënten echter klachten van overmatige vermoeidheid, lusteloosheid concentratie verlies. Deze laatste klachten leiden nogal eens tot werk- en schoolverzuim. Alhoewel de benaming een infectie / verkoudheid suggereert is er bij hooikoorts in principe geen sprake van daadwerkelijke koorts en ook geen groenige snotneus. Antibiotica helpen dus niet. (zie video >>).


Kruisallergie? Dit verschijnsel kan optreden bij mensen die een boompollenallergie hebben. Soms “vergist” het afweersysteem van mensen die allergisch zijn voor boompollen zich en reageert op een vergelijkbare wijze op allergenen afkomstig van bijvoorbeeld appels of hazelnoten. Bekend is de kruisallergie van berken en appels. Deze kruisallergie wordt ook wel Paraberksyndroom genoemd (zie video>>).


Relatie hooikoorts en astma: In een aantal gevallen blijkt de allergie een zodanige omvang te hebben dat er gesproken kan worden van astma. Dit gebeurt wanneer de neus niet goed meer filtert en pollen ingeademd worden. Je merkt dat aan een piepende ademhaling (zie video >>)


Allergische reactie: De reactie die bij een mens plaats vindt als deze allergisch reageert op allergenen wordt uitgelegd. Het blijkt dat er een reeks van fysiologische gebeurtenissen op gang komt als je gevoelig bent voor allergenen. Dit wordt ook wel een cascade genoemd. Uitgelegd wordt welke reacties er na elkaar plaatsvinden en wat er in je lichaam gebeurt. (zie video >>)


Op vakantie? hier staan de pollentelstations in Europa: Mocht je benieuwd zijn naar de actuele pollendruk in een aantal populaire vakantielanden, op www.pollennieuws.nl kun je de links vinden naar de pagina's met de verwachtingen.


Pollentelstations in Nederland: Op drie plaatsen in Nederland wordt met behulp van de internationaal gestandaardiseerde Burkard tellers het pollen in de lucht op naam gebracht en geteld. Dit gebeurt door gespecialiseerde analyse teams in Helmond, Leiden en sinds kort ook in Drachten. Zie artikel op www.pollennieuws.nl. In Duitsland lopen momenteel interessante proeven met automatische tellers, lees het artikel >>


Het bovenstaande pollenkaartje is ontwikkeld in samenwerking met PollennieuwsBuienradar en het Elkerliek ziekenhuis en geeft een indicatie van de te verwachten pollendruk in de komende  5 dagen.